Viime vuoden joulukuussa Turisas ja Ensiferum tekivät yhdessä lyhyen Suomen kiertueen. Reilu neljä kuukautta myöhemmin yhtyeet ottivat uusinnan talvisesta ristiretkestä.


Vuonna 2011 Turisas sai kunnian päättää Tuska Open Airin päätöspäivä kakkoslavan osalta. Silloin yhtyeen veto oli väsähtänyt. Kaksi kesää aiemmin piirtynyt kuva ylivertaisesta liveyhtyeestä paloi kuin kuiva heinä.


Kolmen vuoden aikana yhtyeen jäsenistöstä on vaihtunut puolet ja musiikillinen tyyli lipunut sinfonisesta folk metallista kohti riisutumpaa ja perinteisempää heavy metallia.


The Circuksen keikka päättää Turisaksen Euroopan-kiertueen. Iltaa varten yhtye on kasannut tasapainoisen setin. Yleisö kuulee niin materiaalia viime syksynä julkaistulta Turisas2013 -levyltä, kuin Battle Metalin ja Rasputinin kaltaisia hittejä.


Turilaat avaavat keikan juuri eikä melkein Ten More Miles ja Take the Day! -kappaleilla. Tunnelma vain kohoaa bändin siirtyessä vanhempaan tuotantoon. Debyyttilevyltä soitettu The Land of Hope and Glory on ilahduttava yllätys.


Yhtyeen viimeisin julkaisu on saanut ristiriitaista palautetta, mutta ennen mahtipontista Miklagard Overturea soitetut uuden levyn kappaleet eivät kalpene muiden kappaleiden rinnalla.


Ensiintymisestä huokuu runsaan keikkailun myötä karttunut kokemus. Kehtaan väittää, että Mathias Nygård on yksi Suomen karismaattisimmista solisteista.


Ensiferum sai jobinpostia kitaristilaulaja Petri Lindroosin sairastuttua jännetupin tulehdukseen. Tuuraavana kitaristina toimi yhtyeen entinen basisti, Jukka-Pekka Miettinen. Lavalla hän jäi suosiolla taka-alalle, hoitaen tehtävänsä mallikkaasti. Lindroos vaikutti välillä orvolta ilman kitaraa.


Vaikka bändi joutuikin erityisjärjestelyn vuoksi lyhentämään vetoaan, tarkoitti erikoisjärjestely sitä, että keikkalla kuultiin lähinnä debyytin ja Iron-albumin materiaalia.


Battle Song, Lai Lai Hei ja Iron ovat pyörineet setissä jo vuosia , mutta illan aikana kuultiin myös esimerkiksi harvinaisempi Hero in a Dream. Ikävä kyllä, Slayer of Lightin kaltaisia harvinaisuuksia ei kuultu.


Ensiferumin musiikillinen kaari on päinvastainen kuin Turisaksella. Suoraviivaisesta tyylistä on lähdetty monimutkaisemmille ja kuorrutetuimmille poluille.


Tasoituksesta huolimatta Ensiferum vei yhtyeiden välisen taiston – jo paremman materiaalin avulla, joka pääsi sisätiloissa oikeuksiinsa. Laukkakomppi raikasi ja yleisö lauloi yhdessä bändin kanssa.


Yleisömäärästä päätellen illan taistelutanner oli liian iso orkestereille. Todennäköisesti pääsiäissunnuntai vaikutti siihen, että salissa oli reilusti tilaa. Mutta ne, jotka paikalle tulivat, nauttivat kummastakin esityksestä täysin rinnoin.


Turisaksen setti:

 1. Ten More Miles
 2. Take the Day!
 3. To Holmgard and Beyond
 4. The Land of Hope and Glory
 5. One More
 6. For Your Own Good
 7. Battle Metal
 8. No Good Story Ever Starts with Drinking Tea
 9. We Ride Together
10. Miklagard Oveture
- Encore -
11. Stand Up and Fight
12. Rasputin

Ensiferumin setti:

 1. Symbols
 2. In My Sword I Trust
 3. Guardians of Fate
 4. Tale of Revenge
 5. Treacherous Gods
 6. Token of Time
 7. Hero in a Dream
 8. One More Magic Potion
 9. Battle Song
10. Lai Lai Hei
11. Bamboléo
-Encore-
12. Iron
13. William Tell Overture Final