389144-e1399418206135-normal.jpg

Joensuulaislähtöinen Insomnium löi itsensä kansainvälisesti läpi kolme vuotta sitten edellisellä One for Sorrow -albumillaan.

Yhtyeen kuudes albumi Shadows of the Dying Sun jatkaa yhtyeelle tuttua linjaa. Melodista, eeppistä, mutta myös melankolista death metallia.

Suurin muutos edelliseen levyyn on yhtyeessä tapahtunut kokoonpanomuutos. Perustajajäsen Ville Vänni jäi syrjään pian edellisen levyn julkaisun jälkeen, ja tilalle pestattiin jo aiemmin yhtyeessä satunnaisesti tuurannut Omnium Gatherum -mastermind, Markus Vanhala.

Vanhala on päässyt heti sävellysvastuuseen ja on tuonut pääyhtyeensä soundia myös Insomniumiin, kuten esimerkiksi mahtavista Revelation -ja The River -kappaleista käy ilmi.

Yhtyeen soundin ydintä ei ole kuitenkaan lähdetty kauheasti muuttamaan. Mitä nyt akustiset väliosat loistavat poissaolollaan. Kappaleiden ja koko albumin rakenne on yhtyeelle perinteinen.

Siinä valossa While We Sleep ja Lose to Night ovat sikäli ilahduttavia, vaikkeivat albumin terävintä kärkeä olekaan. Näissä kappaleissa Insomnium on lähtenyt käyttämään puhtaita lauluja yhtyeelle entuudeestaan hieman epätyypillisesti – jo säkeistössä.

Tämä lienee joillekin kuulijoille liian kevyttä, mutta toisaalta kappaleet luovat ilahduttavan vastapainon albumin raskaimmille kappaleille ja laajentavat kokonaisuuden musiikillisia ääripäitä.

Huojennuttavinta on kuitenkin se, että soundit ovat valovuosia edellä siitä kauheudesta, jota korvat joutuvait sietämään edellisellä levyllä.

Vaikka yhtye onkin mennyt musiikillisesti eteenpäin. Kokonaisuudesta paistaa läpi – kärjistetysti ilmaistuna – varman päälle ottaminen. Tätä voi tietysti puollustaa oman soundinsa löytämisellä, mutta seuraavalle levylle toivoisi enemmän riskejä.

Arvosana: 8+